GYIK

Kérdések és válaszok a Meditációval kapcsolatban:

Ébredéstől, kora délutánig bármely időpont megfelelő lehet a meditációra, ezt mindenkinek saját magának kell megtalálni és beilleszteni a hétköznapjaiba. A reggeli, ébredés utáni meditáció sokat segíthet azoknak, akik alvásproblémákkal küzdenek, illetve ha olyan életvitelt folytatnak, hogy később már a nap folyamán nehezen találnak maguknak egy nyugodtabb, viszonylag zavartalan 30-40 perces időszakot.

Ahhoz, hogy az általam felsorolt pozitív változások, mint pl. a jobb általános közérzet, koncentrációs készség, az alvásminőség javulása, stb. bekövetkezzenek, ahhoz a napi rutinunk részévé kell tennünk a meditációt. Egyszer-egyszer kimaradhat, de csak a rendszeres, napi gyakorlása fogja meghozni az említett változásokat az életünkben. Ha kitartóak vagyunk, 4-6 hét alatt ki fog alakulni ez a rutin.

Meg kell próbálnunk olyan időszakban és helyszínen gyakorolni, amely – a lehetőségekhez képest – csendes, a külső környezeti zajok kevésbé zavaróak.
Ide tartoznak a következők:

  • mobil kikapcsolása vagy elnémítása
  • megkérni a környezetünkben tartózkodókat, hogy 30 percig ne zavarjanak
  • a gyakorláshoz kényelmes, laza öltözéket használjunk
  • lehetőség szerint közvetlenül (1.5 -2 órával) a meditáció előtt ne fogyasszunk nehéz ételeket

Ha mindez kevés lenne, akkor egy fülhallgató segítségével nyugodtan fogunk tudni meditálni.

A meditáció elkezdéséhez meg kell találnunk egy olyan ülő pozíciót, amiben kényelmesen, egyenes háttal el tudunk tölteni 20-30 percet. Ez lehet a földön ülve lótusz, fél-lótusz pózícióban, jógatéglán, imazsámolyon, vagy akár egy egyszerű széken. A lótusz, fél-lótusz pozíció nem befolyásolja pozitívan a meditáció “minőségét” -ha nem kényelmes, ne erőltessük. Széken ülve figyeljünk arra, hogy ne támaszkodjunk a háttámlának – kényelmes legyen, de ne TÚL kényelmes.

Az elménket a hétköznapok során szinte folyamatosan érik az információk, ingerek, és emellett számtalan döntést meg kell hoznunk. Ebből a rendkívül aktív, feszült elmeállapotból “kellene” egy nyugodt, passzív állapotba átváltanunk ahhoz, hogy a meditáció valóban hatékony legyen. 5-10 perc alatt addig jutunk el, hogy szervezetünk és elménk elkezd lenyugodni, felkészül a meditációra – mi viszont már be is fejeztük. Az általam elkészített 30 perces gyakorlatsor első része pontosan ezt a célt szolgálja:
lenyugtatja szervezetünket és elménket, mely után a tényleges meditáció már könnyebben fog menni.

Türelmesnek kell lennünk, bármennyire is szeretnénk gyors sikereket és változásokat elérni, ehhez időre lesz szükség. Ne várjuk azt, hogy minden nap egyre jobban és könnyebben fog menni a meditáció, mert csalódni fogunk. Lesznek olyan napok, amikor könnyen egy mélyebb meditációs állapotba tudunk kerülni, és előfordul majd, hogy ez lassabban fog menni – ez teljesen természetes mindenkinél. De a legfontosabb, hogy minden alkalommal, amikor elkezdjük a meditációt, akkor azt végig is csináljuk.

Kérdések és válaszok a Futással kapcsolatban:

Azoknak akik szeretnének hatékonyabban, gyorsabban és szebb technikával futni. Akár kezdő, akár haladó futó vagy, a helyes futómozgás elsajátítása nagyon fontos a sérülések megelőzésében. Amennyiben egészségmegőrzés céljából kezded el a futást vagy egyéni csúcsot szeretnél elérni a következő versenyen ez a mozgásvideó elemzés segíteni fog céljaid elérésében.

A keringési, izom és immunrendszerünket erősíthetjük meg a futással.

Ehhez persze fontos a megfelelő táv és intenzitás megválasztása illetve a terhelés fokozatos növelése. Az izzadás segít a méregtelenítési folyamatban. A futás során megemelkedett pulzusnak köszönhetően a szervezetünk több kalóriát fog égetni, amely segíthet az optimális testsúly elérésében. A futás segít a stressz oldásban, javítja az önbecsülésünket és az általános közérzetünket.

Mindkettőnek vannak előnyei. Amennyiben lehetőségünk van javaslom, hogy minél többet fussunk a szabadban, akár télen is. Így a szervezetünk jobban megerősödik a különböző környezeti hatásokhoz való alkalmazkodás során. Mivel futópadon könnyebb futni és a lábat kevesebb terhelés éri ezért kezdő futóknak előnyös lehet a használata. Illetve további előnye, hogy a megfelelő sebesség beállítása után jobban tudunk koncentrálni a futó mozgásra.

Ez függ az edzettségi szinttől és a kitűzött céloktól. Amennyiben kezdő futó vagy és célod az egészségmegőrzés akkor heti 3 futó edzést javaslok. Így elég időt adunk a szervezetnek a regenerálódáshoz, illetve a keringési és izom rendszerünk is megfelelően tud hozzászokni a terheléshez. Amennyiben célod az egyéni legjobb idő elérése a különböző távú versenyeken akkor 4-5 futó edzéssel érdemes tervezni. Továbbra is figyelve a megfelelő regenerációra és érdemes speciális erőfejlesztő gyakorlatok beépíteni az edzésprogramba.

Először is szükségem lesz két 10-15 másodperces futás videóra az elemzéshez. Ez futópadon vagy szabadban egyaránt megfelel. Két irányból oldalról és hátulról kellene majd a futó mozgást felvenni és elküldeni nekem email-ben. A teljes futó mozgást fogom elemezni: – karmozgás, lépéshossz, térd és sarok emelkedés, csípő stabilitás, testtartás, a lábfej melyik részével érkezünk a talajra. A cél, hogy megtaláljuk és korrigáljuk a hibákat és ezáltal megelőzzük a sérüléseket.